Nuffnang Ads

Wednesday, May 24, 2017

Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api

Semalam 18/04/2017, jalan-jalan cari bahan masakan...then tetiba ada siput sedut kat dalam plastik..husband request suruh beli masak lemak cili api... apalagi beli lah 2 bungkus plastik tu,sebab kat rumah duduk beramai-ramai... Beli dah beli semua bahan untuk masak lemak ni,rasa tak sabar nak masak sendiri.. Tapi bila sampai rumah,bukan terus masak taw... nak tahu apa...? Emmm,seharuslah kita buang bontot siput tu sendiri.. Tang tu je payah sikit, dahlah xde playar,gunting masakan pun tetiba hilang...aku dah fikir,malas nk ketuk guna parang...haha..nasib baik ada pembuka tin,boleh lah guna kat pemegang and ketip. Senang sikit.. Dah la byk,jenuh kalau guna parang oooiii...Okay, Cik Nely mulakan dulu dengan bahan yea..

Bahan-bahannya:-(Cara Cik Nely)

1kg Siput sedut (Bahan Utama)
10 biji Cili Api (kalau nak pedas tambah la cili tu)*
2 Bawang Merah Besar*
4 Bawang Putih*
1 ibu jari tangan Kunyit Hidup*
Serai
Asam Keping
Santan
Garam
Air secukupnya.

*KISARKAN

Cara-caranya:-
1) Bersihkan siput sedut dan buangkan hujung bontotnya.
2) Masukkan bahan kisar tu, santan dan serai dan air sampai naik bau..
3) Lepastu masukkan siput sedut yang dah dibersihkan tu. Buka api sederhana dan kacau taw supaya santan tu tak pecah bila masak...sambil tu letak lah daun kunyit bagi rasa ngam tu.
4) Setelah itu,masukkan garam dan asam keping bagi akhiran masakan siput tu dan biarkan mendidih sampai siput tu betul-betul masak.. Kalau rasa tu dah ngam, dah boleh hidangkan untuk makan ! nyum2...siap!


No comments:

Post a Comment