Bahan-bahannya:-(Cara Cik Nely)
1kg Siput sedut (Bahan Utama)
10 biji Cili Api (kalau nak pedas tambah la cili tu)*
2 Bawang Merah Besar*
4 Bawang Putih*
1 ibu jari tangan Kunyit Hidup*
Serai
Asam Keping
Santan
Garam
Air secukupnya.
*KISARKAN
Cara-caranya:-
1) Bersihkan siput sedut dan buangkan hujung bontotnya.
2) Masukkan bahan kisar tu, santan dan serai dan air sampai naik bau..
3) Lepastu masukkan siput sedut yang dah dibersihkan tu. Buka api sederhana dan kacau taw supaya santan tu tak pecah bila masak...sambil tu letak lah daun kunyit bagi rasa ngam tu.
4) Setelah itu,masukkan garam dan asam keping bagi akhiran masakan siput tu dan biarkan mendidih sampai siput tu betul-betul masak.. Kalau rasa tu dah ngam, dah boleh hidangkan untuk makan ! nyum2...siap!
No comments:
Post a Comment